Vilket arbetsbord behöver du och din kropp?

Arbeta bekvämt och ergonomiskt. Det är ett måste om du sitter vid ett arbetsbord och jobbar fem dagar i veckan. Det är viktigt att ha i åtanke hur din arbetsställning påverkar dig även på sikt.

Det mesta av arbetet idag utförs på ett arbetsbord. Oavsett om du jobbar på kontor eller i industri sitter du ofta och jobbar vid ett arbetsbord. Du kanske sitter mycket vid datorn. Eller så sitter du och syr, limmar, målar eller gör någonting annat som kräver att du sitter ned vid ett bord och arbetar koncentrerat. Ofta många timmar om dagen. Det kanske till och med är hela din arbetsdag. Om du då inte har ett arbetsbord som motsvarar de krav du kan ställa på bekvämlighet och ergonomi kommer det i längden att bli ohållbart. Du kommer att känna hur det värker i nacken. Ryggen kommer att protestera när du ska resa dig upp. Ska du göra detta fem dagar i veckan behöver du ett bättre arbetsbord.

Variera ställningarna vid ditt arbetsbord

Det är lätt att underskatta hur mycket det kan slita av att inte ha ett arbetsbord som motsvarar kraven din kropp ställer. Du kanske tänker att det inte sliter att sitta ned. Men gör du det varje dag kommer du att märka en enorm skillnad om du till exempel får lov att prova ett ståbord vid något tillfälle. Det allra bästa är variationen. Ett arbetsbord där du kan växla mellan olika ställningar. Då mår din kropp som bäst.